Terug naar overzicht

PIZZADEEG MAKEN VOOR PIZZA’S OP DE BBQ

13 februari 2024

In dit artikel geven we je graag een aantal tips en technieken mee om zelf een lekker pizzadeeg te maken. Bloem, gist, water en zout meer hebben we niet nodig. Alles begint natuurlijk met de kwaliteit van onze producten. Dit is het deeg dat wij bij BBQatelier maken.

RECEPT PIZZADEEG OP DE BARBECUE

Bloem

Wij werken met een kwalitatieve 00 bloem die een hoog eiwitgehalte heeft. Deze tarwe bloem is zeer fijn gemalen waardoor je een fijn, glad en elastisch deeg krijgt. Depizzabloem is in de meeste gangbare supermarkten te verkrijgen. Je kan deze eventueel ook vervangen door een bloem om brood mee te bakken.

Gist

Verse of instant gist? Wij werken het liefste met instant gist. Het voordeel is dat je deze niet hoeft op te lossen in water en deze ook langer houdbaar is. Om te weten hoeveel verse gist je moet gebruiken doe je de hoeveelheid x 3 . vb 7gram instant gist x 3 = 21 gram verse gist.

Water

Wij gebruiken gewoon water van de kraan. Een goed pizzadeeg heeft een vochtpercentage van 60% wat neerkomt om 100 gram bloem en 60 gram water!!

Door de temperatuur van het water aan te passen kan je het rijsproces gaan versnellen, maar weet wel gist houdt van warmte niet van hitte !

Zout

Zout en gist zijn niet de beste vrienden. Probeer onderling contact te vermijden. Meng eventueel het zout onder de bloem zodat het al verdeeld is en hierdoor zal de bloem ook al luchtiger worden.

En dan nu het recept voor ons snel pizzadeeg.

Dit pizzadeeg is een leuke bassis voor standaard pizza’s, er bestaan veel recepten maar voor ons geeft dit recept een heel lekker en makkelijk resultaat.

Ingrediënten voor 4 pizzabollen

 • 500 gram 00 bloem
 • 300 gram water
 • 7 gr instant gist
 • snuifje zout

BEREIDING

 1. Meng het zout en de bloem onder elkaar in de kom van je keukenmachine.
 2. Voeg het water toe en strooi de gist op het water.
 3. Laat de machine draaien op stand 1 zodat alle ingrediënten mengen.
 4. Zodra je alles goed gemengd is zet een timer op 8 minuten en laat de machine rustig draaien.
 5. Haal de bol deeg uit de keukenmachine en leg deze in een grote kom die je op voorhand hebt ingesmeerd met een klein beetje olijfolie.
 6. Dek deze af met een deksel of een natte handdoek en zet weg op een warme plaats tot het deeg verdubbeld is. ( Reken op 1,5 u op kamer temperatuur )
 7. Duw plat en verdeel in 4 gelijke delen en bol het stevig op
 8. Laat deze nog 3 uur rijzen op kamer temperatuur in een afgesloten bak of onder een natte handdoek zodat het deeg niet kan uitdrogen.
 9. Om de pizza te vormen gebruiken wij geen deegrol.
  1. Leg de bol deeg op een tafel met een klein beetje semola.
  2. Drukop 1 cm van de rand met je vingers het deeg naar benden en druk dan vanuit het centrum de lucht naar de buitenkant van het deeg.
  3. Probeer de buitenste rand niet aan te raken
  4. Eventueel kan je op de knokels van je vuisten het deeg licht stretchen
 10. Zorg dat de
  1. De big green egg gloeiend heet is (300-330 graden), met conveggtor, rooster en pizzasteen.
  2. De Alfa pizzaoven warm is met een temperatuur van 300 graden.
 11. Beleg de pizza dun en schep op de pizzaschep en bak deze af.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Spread the news!: